Připravili jsme pro vás několik receptů typických pro toto i následující velikonoční období. Na stole by neměly chybět dobroty ze špenátu, vajíček, brambor, ale ani koblihy, fánky či klasická bábovka. Troufne si někdo i na velikonočního beránka?
Rychlá hrníčková bábovka
Připravíte ji smícháním dvou hrníčků polohrubé mouky, hrníčku cukru, hrníčku mléka, půl hrníčku oleje, dvou vajíček, vanilkového cukru, dvou lžic kakaa, prášku do pečiva a špetky soli. Tekuté ingredience utřete mixérem, přidáte sypké a vylijete do bábovkové formy.
Mramorová bábovka na podnosu
Menší část hmoty smícháte s kakaem a vlijete do středu. Pečete ve vyhřáté troubě na 180 stupních Celsia přibližně 35 minut a po vyjmutí poprášíte cukrem nebo kakaem.
Přečtěte si také
Co by nemělo chybět v domácnosti zařízené ve venkovském stylu
Slané muffiny
Potřebujete
200 g šunky v celku
100 g tvrdého sýra, může být i feta
50 g strouhaného parmazánu
80 g másla
300 g polohrubé mouky
2 vajíčka
prášek do pečiva
250 ml mléka
sůl, pepř, mletá paprika a bylinky podle chuti
Šunku a sýr nakrájejte na drobné, stejně velké kostičky. Vajíčka, olej a rozpuštěné máslo smíchejte mixérem, přidejte sypké suroviny, šunku, sýr, parmazán a ochucovadla, zamíchejte už jen ručně. Naplňte formičky a pečte při 180 °C přibližně 25 minut.
Slané muffiny
Špenátová roláda s brynzovou nádivkou
Potřebujete
500 g špenátu
125 g polohrubé mouky
4 vajíčka
dva stroužky česneku
sůl, pepř
100 g brynzy
50 g másla
V misce smíchejte žloutky, nasekaný špenát, mouku, sůl, pepř, česnek a nakonec lehce zapracujte vyšlehaný bílkový sníh. Těsto rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 15 minut. Mezitím si v misce vyšlehejte máslo s čerstvou brynzou. Ještě horký špenátový korpus překlopte, opatrně stáhněte papír a nechte pár minut vychladnout. Potom na něj rozetřete připravenou nádivku, opatrně srolujte a dejte vychladnout do chladničky.
špenátová roláda
Vajíčková pomazánka
Potřebujete
5 vajíček
125 g lehkého smetanového sýra
lžička hořčice
lžička majonézy
25 g strouhaného sýra
pažitka nebo jarní cibulka
sůl, černý mletý pepř
stroužek česneku (nemusí být)
Vajíčka uvařte, vychlaďte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte se zbylými ingrediencemi a dochuťte dle potřeby. Podávejte na křupavé topince.
Vajíčková pomazánka
Jehněčí guláš na balkánský způsob
Potřebujete

1 kus jehněčího stehna nebo zad
3 lžíce oleje
2 cibule
5 stroužků česneku
1 kus celé skořice
3 kusy bobkového listu
2 konzervy loupaných rajčat
6 brambor
2 větší mrkve
sůl
mletý pepř
mletá červená paprika
špetka oregana
V hrnci na oleji osmahněte cibuli nakrájenou na plátky, po čase přidejte nakrájený česnek a na závěr nakrájené kusy masa. Osolte, opepřete, přidejte papriku, bobkový list a dřívko skořice, promíchejte a přidejte rajčata. Zalijte vodou tak, aby se maso zcela neutopilo.
Jehněčí guláš
Zakryjte a vařte na mírném ohni za občasného míchání asi hodinu, dokud maso nezměkne. Vytáhněte skořici a přidejte nakrájené brambory a mrkev, podle potřeby dolijte vodu. Vše spolu vařte ještě asi půl hodiny, na závěr ochuťte solí a oreganem a můžete podávat.
Pečená karbanátka plněná vajíčkem
Potřebujete
1000 g vepřového plece
2 cibule
2 housky
3 vajíčka
100 g strouhanky
nasekaná petrželka
6 stroužků česneku
100 ml mléka k namočení žemlí
hladká mouka na obalení
lžička soli
lžička mleté papriky
půl lžičky mletého pepře
lžíce majoránky
6 uvařených vajec
Maso, cibuli a česnek pomelte, přidejte nařezané a v mléce namočené housky a ostatní ingredience. Vše dobře promíchejte, nejlépe rukou. Na podložku si navrstvěte polovinu hmoty, na ni položte vajíčka v řadě za sebou, zakryjte druhou polovinou hmoty, vyformujte do válce, kolem kterého nasypte hladkou mouku, opatrně v ní karbanátku vyválejte a přeneste do řádně vymazaného pekáče. Do pekáče nalijte asi 3 dl vody nebo vývaru, karbanátky zakryjte alobalem a pečte při 180 °C přibližně hodinu. Po hodině odkryjte a nechte zapéct do zlatova ještě několik minut podle potřeby. Karbanátky vyjměte a do výpeku přilijte vodu nebo vývar, převařte a jemně zahustěte moukou nebo solamylem. Podávejte s bramborovou kaší, kterou polijte vzniklou omáčkou.