Dobroty, které by neměly na vašem stole chybět! Toto jsou nejlepší recepty tohoto období

Date:

Připravili jsme pro vás několik receptů typických pro toto i následující velikonoční období. Na stole by neměly chybět dobroty ze špenátu, vajíček, brambor, ale ani koblihy, fánky či klasická bábovka. Troufne si někdo i na velikonočního beránka?

Rychlá hrníčková bábovka
Připravíte ji smícháním dvou hrníčků polohrubé mouky, hrníčku cukru, hrníčku mléka, půl hrníčku oleje, dvou vajíček, vanilkového cukru, dvou lžic kakaa, prášku do pečiva a špetky soli. Tekuté ingredience utřete mixérem, přidáte sypké a vylijete do bábovkové formy.

Mramorová bábovka na podnosu

Menší část hmoty smícháte s kakaem a vlijete do středu. Pečete ve vyhřáté troubě na 180 stupních Celsia přibližně 35 minut a po vyjmutí poprášíte cukrem nebo kakaem.

Přečtěte si také
Co by nemělo chybět v domácnosti zařízené ve venkovském stylu
Slané muffiny
Potřebujete

200 g šunky v celku
100 g tvrdého sýra, může být i feta
50 g strouhaného parmazánu
80 g másla
300 g polohrubé mouky
2 vajíčka
prášek do pečiva
250 ml mléka
sůl, pepř, mletá paprika a bylinky podle chuti
Šunku a sýr nakrájejte na drobné, stejně velké kostičky. Vajíčka, olej a rozpuštěné máslo smíchejte mixérem, přidejte sypké suroviny, šunku, sýr, parmazán a ochucovadla, zamíchejte už jen ručně. Naplňte formičky a pečte při 180 °C přibližně 25 minut.

Slané muffiny

Špenátová roláda s brynzovou nádivkou
Potřebujete

500 g špenátu
125 g polohrubé mouky
4 vajíčka
dva stroužky česneku
sůl, pepř
100 g brynzy
50 g másla
V misce smíchejte žloutky, nasekaný špenát, mouku, sůl, pepř, česnek a nakonec lehce zapracujte vyšlehaný bílkový sníh. Těsto rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 15 minut. Mezitím si v misce vyšlehejte máslo s čerstvou brynzou. Ještě horký špenátový korpus překlopte, opatrně stáhněte papír a nechte pár minut vychladnout. Potom na něj rozetřete připravenou nádivku, opatrně srolujte a dejte vychladnout do chladničky.

špenátová roláda

Vajíčková pomazánka
Potřebujete

5 vajíček
125 g lehkého smetanového sýra
lžička hořčice
lžička majonézy
25 g strouhaného sýra
pažitka nebo jarní cibulka
sůl, černý mletý pepř
stroužek česneku (nemusí být)
Vajíčka uvařte, vychlaďte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte se zbylými ingrediencemi a dochuťte dle potřeby. Podávejte na křupavé topince.

Vajíčková pomazánka

Jehněčí guláš na balkánský způsob
Potřebujete

1 kus jehněčího stehna nebo zad
3 lžíce oleje
2 cibule
5 stroužků česneku
1 kus celé skořice
3 kusy bobkového listu
2 konzervy loupaných rajčat
6 brambor
2 větší mrkve
sůl
mletý pepř
mletá červená paprika
špetka oregana
V hrnci na oleji osmahněte cibuli nakrájenou na plátky, po čase přidejte nakrájený česnek a na závěr nakrájené kusy masa. Osolte, opepřete, přidejte papriku, bobkový list a dřívko skořice, promíchejte a přidejte rajčata. Zalijte vodou tak, aby se maso zcela neutopilo.

Jehněčí guláš

Zakryjte a vařte na mírném ohni za občasného míchání asi hodinu, dokud maso nezměkne. Vytáhněte skořici a přidejte nakrájené brambory a mrkev, podle potřeby dolijte vodu. Vše spolu vařte ještě asi půl hodiny, na závěr ochuťte solí a oreganem a můžete podávat.

Pečená karbanátka plněná vajíčkem
Potřebujete

1000 g vepřového plece
2 cibule
2 housky
3 vajíčka
100 g strouhanky
nasekaná petrželka
6 stroužků česneku
100 ml mléka k namočení žemlí
hladká mouka na obalení
lžička soli
lžička mleté ​​papriky
půl lžičky mletého pepře
lžíce majoránky
6 uvařených vajec
Maso, cibuli a česnek pomelte, přidejte nařezané a v mléce namočené housky a ostatní ingredience. Vše dobře promíchejte, nejlépe rukou. Na podložku si navrstvěte polovinu hmoty, na ni položte vajíčka v řadě za sebou, zakryjte druhou polovinou hmoty, vyformujte do válce, kolem kterého nasypte hladkou mouku, opatrně v ní karbanátku vyválejte a přeneste do řádně vymazaného pekáče. Do pekáče nalijte asi 3 dl vody nebo vývaru, karbanátky zakryjte alobalem a pečte při 180 °C přibližně hodinu. Po hodině odkryjte a nechte zapéct do zlatova ještě několik minut podle potřeby. Karbanátky vyjměte a do výpeku přilijte vodu nebo vývar, převařte a jemně zahustěte moukou nebo solamylem. Podávejte s bramborovou kaší, kterou polijte vzniklou omáčkou.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Jak vybrat stan správný stan 

Nejdůležitější součástí vybavení do kempu je logicky stan. Při jeho...

Padání vlasů u žen – alopecie

Ženy se však nejčastěji se zvýšeným vypadáváním vlasů setkají po...

Objevte aktuálně nejlepší fotomobil na trhu

Nový smartphone vivo X90 Pro posouvá hranice možností nejen...

Jak co nejvýhodněji nakoupit přes internet

V dnešní době jsme zahlceni nabídkami, letáky, reklamami a všemožnými marketingovými praktikami,...