Sedm chutná na jazyku

Date:

Výběr potravin a přípravu jídel výrazně ovlivňují i ​​naše chutě, každý má rád něco jiného a kromě tradičních se objevují stále další. Jednou z nich je tuková.

Lidský jazyk rozlišuje čtyři základní chutě.
Lidský jazyk rozlišuje čtyři základní chutě. Slanou, sladkou, kyselou a hořkou. Na špičce jazyka zachycujeme sladkou, za ní po bocích jazyka rozeznávají receptory kyselou au kořene jazyka dominuje hořká. Slanou chuť vnímají receptory po celém obvodu jazyka. Novější poznatky ukazují, že toto dělení není nejpřesnější. Každá chuťová sklenička na jazyku totiž může vnímat všechny chutě, na různých místech jazyka je však vnímání rozdílné, přičemž nejcitlivější jsou receptory hořkosti.

Ke čtyřem základním chutím přibyla před časem pátá – umami. Jedná se o chuť glutamátu sodného. Odborníci přidali i další – ostrou nebo pálivou. Sedmá v pořadí je chuť tuku. Na jazyku jsou totiž také speciální smyslové buňky CD36 a ty reagují pouze na molekuly tuku. Pokud je na ně člověk vnímavý, odhalí tuk v jídlech lépe a mastných jídel sní méně. Naopak ti, kteří mají receptorů méně, si tučných pokrmů dopřávají mnohem více, protože si chuť neuvědomují. Není vyloučeno, že časem přibudou k tradičním i další nové chutě.

Kouření skleničkou škodí
Chuť je jeden z nejdůležitějších smyslů a jakákoli změna v jejím vnímání přímo ovlivňuje stravovací návyky a zdraví. Pocit chuti může výrazně narušit kouření. Způsobuje to toxické působení chemikálií obsažených v cigaretě při interakci s jazykem. Chuťové pohárky se zplošťují, jejich počet se sice nesníží, ale přestanou správně plnit svoji funkci. Vnímání chutí ovlivňuje také věk a pohlaví, muži zvyknou být citlivější na kyselou chuť, starší ženy mají tendenci zachovat si ve větší míře vnímání slaných a kyselých chutí.

Chuťové pohárky
maličké smyslové orgány v epitelové tkáni jazyka, každý jich má jiné, dospělý člověk průměrně 2–10 tisíc
ti, kteří jich mají více než 10 tisíc, vnímají chutě velmi intenzivně
mohou mít kuželovitý, válcovitý nebo houbovitý tvar, jsou umístěny v různých částech jazyka, regenerují se přibližně každé dva týdny
jejich fungování závisí do značné míry na vůni, většinu chutí vnímá člověk díky souhře, kterou vytvářejí chuťové buňky v chuťových pohárcích a receptory umístěné uvnitř nosu

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Párty ve stylu Alenky v říši divů: Jak na to?

Svůj večírek můžete inspirovat mnoha různými tématy včetně knih...

Smartphony vivo V29, V29 Lite i Y36 překvapí výbavou i cenovou dostupností

Kvalita fotografie se spolu s vysokým výkonem a moderními funkcemi...

Jak vybrat stan správný stan 

Nejdůležitější součástí vybavení do kempu je logicky stan. Při jeho...