Ametysty v kapli sv. Kříže, odkud vlastně pocházejí?

Date:

Ametyst je považován za mystický kámen se značnou léčivou silou. Ostatně přímo slavný římský císař a český král Karel IV. Nechal v kapli svatého Kříže na Karlštejně vytvořit ohromující výzdobu z drahých kamenů.

A byly mezi nimi i ametysty. Údajně měly evokovat nebeský Jeruzalém a posilovat jeho meditace v kapli. Málo je též znám fakt, že vzácné kameny, které na výzdobu byly použity, nejsou žádná daleká exotika. Mylně se totiž dlouho předpokládalo, že jde o italský export.

Pocházejí však ve skutečnosti ze severních Čech, konkrétně z regionu kolem Klášterce nad Ohří. Samotný císař se tu sice prý nikdy skutečně přesvědčit o výskytu minerálů nebyl, ale informátory měl dobré. A právě ti mu vnukli myšlenku, že se tu těží mimořádné drahé kameny. Vynikající jsou zejména místní jaspisy a právě ametysty.

Chcete se přečíst více o dalších zajímavých tématech, špercích, módě nebo drahých kamenech? Podívejte se na náš blog. Můžete si zde například přečíst jak slavit narozeniny nebo třeba citáty o lásce.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Párty ve stylu Alenky v říši divů: Jak na to?

Svůj večírek můžete inspirovat mnoha různými tématy včetně knih...

Smartphony vivo V29, V29 Lite i Y36 překvapí výbavou i cenovou dostupností

Kvalita fotografie se spolu s vysokým výkonem a moderními funkcemi...

Jak vybrat stan správný stan 

Nejdůležitější součástí vybavení do kempu je logicky stan. Při jeho...